Piaţa de profil a cumpărăturilor online în România este în creştere deoarece din ce în ce mai mulţi români preferă să îşi achiziţioneze bunurile online decât în mod tradiţional. Cele mai căutate magazine online par să fie cele care comercializează haine sau servicii de turism dar nici celelate nişe nu trebuiesc neglijate din moment ce cumpărăturile online au avut o creştere de peste 100% în ultimul an.
Consumatorii care preferă să facă cumpărături online sunt în general oameni cu venituri peste medie care au un timp liber limitat. Magazinele online îi scutesc pe aceştia de statul la coadă, în trafic sau pur şi simplu de timpul necesar căutării unui anumit produs în magazine. Însă cel mai mare beneficiu este în general costul redus al produselor. Cei mai mulţi dintre retailerii online practică preţuri mult mai reduse decât cele găsite în magazinele tradiţionale iar motivele sunt foarte simple: preţul chiriei este mult mai mic iar numărul angajaţilor este redus.
Conform ultimelor sondaje, dezavantajele multor magazine online sunt uneori de ordin tehnic, acestea neavând un design plăcut, făcând navigarea greoaie. Mulţi clienţi se plâng de asemenea de numărul limitat sau lipsa informaţiilor despre anumite produse în magazinele online româneşti. Pe de altă parte, ca şi avantaj al cumpărăturilor online este faptul că magazinele cu produse de proastă calitate sau frauduloase sunt uşor de descoperit. Clienţii au ocazia să compare preţuri, să ceară informaţii pe forumuri sau pur şi simplu să citească recenzii lăsate de alţi clienţi înainte de a-şi achiziţiona marfa.
Modalitatea de primire a produsului poate fi de asemenea un dezavantaj datorită timpului de livrare îndelungat pe care unele magazine online îl practică, în special cele de haine sau produse importate. Mulţi dintre consumatori sunt încă reticenţi în a cumpăra produse cu valoare crescută pe internet iar cazurile de fraudă sau de deschidere a coletelor de către firmele de curierat nu ajută prea mult în această direcţie.
Faptul că pe internet există o arie mai largă de produse iar clienţii le pot găsi mai repede este probabil unul dintre principalele motive pentru care oamenii aleg să-şi facă cumpărăturile online. Din păcate, cumpărăturile internaţionale ocupa un procent mic în totalul cumpărăturilor făcute de utilizatorii de internet din România pe website-uri precum Amazon sau eBay.
Sigur, utilizatorul obişnuit mai are mult de recuperat în privinţa achiziţiilor online internaţionale, însă numărul clienţilor online se apropie în fiecare zi de cel al altor ţări europene.