Politisti la Autovit

Autovit, cel mai mare targ auto din Bucuresti a fost luat ieri la verificat de catre politistii de investigare a fraudelor din 8 tari, care au controlat daca se comercializeaza masini furate sau produse contrafacute. Politistii au descoperit doua masini suspecte, iar proprietarii lor au fost retinuti pentru a fi dusi la audieri.

La razia din targul auto din Capitala au participat 12 politisti din Germania, Italia, Austria, Franta. Spania, Finlanda si Suedia. Au mai fost organizate actiuni similare in targuri din judetele Iasi si Timis unde s-au gasit patru masini furate din Italia, Franta si Spania.

Aceasta actiune a avut ca scop identificarea masinilor furate din alte tari si aduse in Romania pentru a fi vandute, dar si interceptarea marfurilor contrafacute, sanctionarea contrabandei, a evaziunii fiscale si a comertului stradal ilegal.

Reprezentantii targului auto sustin ca nu isi pot asuma raspunderea pentru faptele ilegale savarsite de cei care isi prezinta marfa la targ, din moment ce ei nu au obligatia legala de a controla provenienta miilor de autoturisme expuse pentru vanzare. Societatea Autovit doar inchiriaza spatii spre expunerea la vanzare a autoturismelor.

Centrul Autovit cu o suprafata de 60.000 de mp. gazduieste in fiecare weekend aproximativ 25.000 de vizitatori, iar in cadrul sau sunt expuse spre vanzare aproximativ 2.000 de masini apartinand unor persoane private. Tot aici, se gasesc si service-uri auto, cat si comercianti care ofera de la imbracaminte la componente auto.

Suprafata mare pe care se intinde, numarul impresionant de comercianti care participa la acest targ, gama variata de produse si servicii oferite, cat si lipsa raspunderii legale a targului auto fata de natura si provenienta bunurilor vandute in cadrul acestuia, reprezinta principalii factori care il transforma intr-un spatiu ideal pentru desfasurarea activitatilor ilegale. In ultimul timp au fost efectuate tot mai multe verificari cu scopul de a opri aceste infractiuni, iar mai recent s-a putut observa si implicarea politiei internationale pentru a solutiona problema masinilor furate din alte tari europene si aduse in Romania pentru a fi vandute.