Preturile Apartamentelor vechi vor scadea

In acest an, preturile apartamentelor vechi vor scadea cu cateva procente, iar factorul principal al acestui declin il reprezinta incheierea programului Prima Casa.

2012 aduce o corectie de cateva procente a preturilor la apartamentele vechi.  Variatiile vor fi „de o cifra”. O data cu incheierea programului Prima Casa, numarul de tranzactii de pe piata imobiliara va scadea, acest lucru antrenand si o diminuare a preturilor. O alta modificare de pe piata care a determinat evolutia descrescatoare lina a preturilor este : noile reglementari ale bancii centrale care ingreuneaza considerabil accesul la creditele imobiliare in valuta.

Piata imobiliara romaneasca este una valutizata, adica preturile sunt exprimate in euro, iar dobanzile la creditele in euro sunt inca mai mici comparativ cu cele la creditele in lei, ceea ce influenta optarea populatiei pentru creditele in euro. Motiv pentru care conditiile mult mai stricte pentru accesarea creditelor in euro au adus scaderea cererii solvabile in 2012 fata de 2011.

Regulamentul BNR prevede ca romanii care obtin venituri in moneda nationala si doresct sa obtina un credit imobiliar in euro trebuie sa aiba un avans de cel putin  25% din valoarea imobilului. Cazul Prima Casa facand exceptie, aici avansul minim cu care trebuie sa contribui este de 5%.

Ceea ce trebuie stiut este ca Romania inca se mai afla in recesiune si ca revenirea pietei imobiliare  va avea loc abia la cativa ani dupa iesirea din criza. Mai exact, dupa ce economia nationala incepe sa isi revina va exista o intarziere de 6-12 luni pana cand se vor observa schimbari pozitive si pe piata imobiliara.

Alt factor care influenteaza reducerea de pret continua a apartamentelor vechi este numarul mare de proiecte rezidentiale finalizate care isi cauta cumparatori in conditiile  unor preturi extrem de competitive, comparabile cu cele ale locuintelor vechi.

In perioada urmatoare  modificarile  restrictive de pe piata imobiliarelor antreneaza o scaderea semnificativa a preturilor aparatamentelor vechi. Aceasta evolutie descendenta se va mentine pe toata perioada recesiunii si inca 6-12 luni dupa incheierea acesteia.