Preturile imobiliarelor in celel mai importante orase din tara

Cu toate ca anul 2011 nu a oferit scaderi spectaculoase pe piata imobiliarelor din Romania, 2012, aduce preturi mai mici la  achizitionarea unui imobil. Localizarea geografica a orasului in care se afla, fiind un important factor in evolutia valorii apartamentelor.

In ultimele 12 luni, preturile apartamentelor la nivel national s-au diminuat cu circa 4,1%, ajungand sub valoarea de 991 euro pe metru patrat. Cele mai mici preturi la apartamente, ordonate crescator, se gasesc in urmatoarele orase ale tarii: Timisoara, Brasov, Ploiesti, Constanta, Cluj si Bucuresti.

In Timisoara, metrul patrat util la apartamentele vechi valoareaza 810 euro. Acest lucru inseamna o crestere de 2,3% fata de anul precedent. Tot o scumpire s-a observat si in segmentul apartamentelor noi, atingand pretul de 885 de euro pe metrul patrat util.

In Brasov, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 1,3%, ajungand la valoarea de 855 euro pe metrul patrat util. Pretul imobilelor noi scazand cu 5,3% pana la valoarea de 896 de euro.

Ploiesti inregistreaza o scadere de 0,6% atat pentru apartamentele vechi, cat si pentru cele noi, atingand pretul de 871 de euro pe pe metrul patrat util.

Pretul mediu al apartamentelor vechi, dar si noi din Constanta a scazut cu 0,7%, ajungand la 921 de euro pe metru patrat.

In Cluj, s-au inregistrat cele mai mari scaderi imobiliare din ultimul an.  Preturile apartamentelor vechi au scazut cu 3,4%, pana la valoarea de 980 de euro pe metrul patrat util. Apartamentele noi, ieftinindu-se  cu 1,6% pana la 905 euro/mp.

In Capitala, preturile apartamentelor s-au situat la o valoare de 1.179 de euro pe metru patrat util, fiind cu 2,2% mai mult comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Pretul imobilelor vechi a inregistrat o scadere considerabila de 5%, in timp ce casele noi au inregistrat o crestere a valorii de pana la 1.377 de euro.

Indiferent de orasul la care ne raportam, se poate observa aceeasi tendinta pe piata imobiliarelor si anume de scadere a preturilor apartamentelor vechi si de stagnare sau apreciere a valorii apartamentelor noi.