Programul Prima Casa si influenta sa asupra pietei imobiliarelor

Programul Prima Casa a fost adoptat in urma cu trei ani si a influentat considerabil evolutia pretului pe piata imobiliarelor. In timp, oferta pe acest segment a crescut  substantial.

Cand a demarat acest program guvernamental, un apartament vechi cu doua camere intr-o zona periferica era cea mai buna varianta pentru cumparatori. La acel moment, 43% din oferta de apartamente vechi cu doua camere din Bucuresti  se situa in jurul valorii de 60.000 de euro.

Acum insa, 65% din totalul anunturilor imobiliare sunt compatibile cu Prima Casa ceea ce face ca acest segment sa fie mult mai reprezentativ. In limita a 60.000 poti achizitiona garsoniere sau apartamente de doua sau trei camere cu suprafete de pana in 60 de mp, in imobile construite inainte de 1970, din zone centrale precum, Universitate, Romana sau Cismigiu.

Scaderea preturilor la apartamentele cu 3 camere este notabila, si determinata de necesitatea incadrarii  in valoarea maxima acordata prin creditul Prima Casa. Daca in iunie 2009, doar 3% din ofertele de vanzare se incadrau in pragul de 60.000 de euro, astazi, numarul acestora a juns la 16%. Asa cum era de asteptat, in celelalte orase s-a inrregistrat o crestere si mai mare a ofertei pe segmentul apartamentelor de trei camere.

Tendinta generala este cea de extindere a ofertei de locuinte  compatibile cu programul Prima Casa. Pretul imobiliarelor a scazut considerabil in ultimii trei ani tocmai pentru a facilita accesul populatiei la acestea prin intermediul programului guvernamental. Acest lucru s-a materializat intr-o  pondere mai mare a locuintelor noi cu un pret maxim de 60.000 de euro pe segmentul de doua camere, aproximativ 21%, in timp ce pe segmentul de trei camere cresterea nu a fost asa pronuntata, reprezentand doar 16% din total.

In majoritatea oraselor din tara  oferta de apartamente noi pe segmentul vizat de Prima Casa este mult mai mare decat in Bucuresti. In 2012, ponderea locuintelor de Prima Casa a ajuns la: 73% in Brasov, 85% in Constanta, 79% in Iasi, 64% in Timisoara si 82% in Cluj-Napoca.