Cumpărăturile online au devenit o necesitate în zilele noastre dar nu putem fi niciodată siguri de serviciile oferite sau de siguranţa datelor noastre personale. Multe dintre companiile online par să fie în regulă dar pentru siguranţa dumneavoastră este mai bine să aveţi în vedere câteva lucruri atunci când cumpăraţi ceva online.
Pictogramele de securitate – Acestea indică faptul că orice tranzacţie pe acel website este sigură deoarece se face printr-o conexiune securizată (SSL). Dacă site-ul nu este securizat nu se recomandă introducerea de date personale. Din acelaşi motiv nu se recomandă să faceţi cumpărături de la computere publice sau prin intermediul conexiunilor publice la internet.
Modalităţi de plată – Există mai multe feluri în care puteţi plăti pe internet. Cele mai cunoscute sunt PayPal şi Moneybookers dar se poate plăti şi direct cu cardul pe unele
site-uri.
Verificaţi preţurile – Dacă unele produse par să aibă preţuri prea bune, va trebui să aveţi suspiciuni în privinţa asta. Este important să comparaţi diferite preţuri din diferite surse înainte să cumpăraţi un produs. Există site-uri care compara preţuri şi îl afişează pe cel mai bun pentru un anumit produs.
Taxele poştale şi livrarea – De asemenea, luaţi în considerare şi costul de ambalare împreună cu taxele poştale care pot fi diferite de la o firmă la alta. Dacă produsul pe care l-aţi comandat soseşte din altă ţară, interesaţi-vă în prealabil de taxele poştale care pot fi diferite de la o ţară la alta. Nu uitaţi că firmele de curierat practică preţuri diferite şi fiţi sigur că acestea sunt de încredere. Nu acceptaţi coletul dacă acesta este vizibil deteriorat.
Politica firmei – Înainte de a comanda produsul citiţi cu atenţie politica firmei. Pot exista cazuri în care aceştia nu sunt de acord să vă returneze banii sau există anumite taxe ascunse pe care riscaţi să le plătiţi atunci când faceţi tranzacţia. Nu ezitaţi să contactaţi firma telefonic sau printr-un mail dacă aveţi nelămuriri.
Mulţi oameni sunt reticenţi în legătură cu cumpărăturile online, crezând că majoritatea companiilor care vând produse online sunt false şi nu doresc decât să înşele clienţii. Desigur, acest lucru nu este decât o idee preconcepută iar în general nu trece mult timp până când un website care îşi înşeală clienţii este descoperit. Probabil cea mai sigură modalitate de a testa siguranţa locului de unde faceţi cumpărături online este să citiţi comentariile şi recenziile lăsate de alţi clienţi pe diferite forumuri sau chiar pe site-ul în cauză.