Situatia vanzarilor de pe piata imobiliara din Romania

Datorita boom-ul pe care l-a avut piata imobiliara in anii 2007-2008, urmat de prabusirea brusca a acesteia,  imaginea de ansamblu pe care a dobandit-o este aceea a unei piete instabile si cu un factor de risc foarte ridicat. Ceea ce nu este in totalitate eronat. Insa, in prezent piata imobiliara a inceput sa se restabileasca si  sa se puna pe linia de plutire.

Datorita instabilitatii factorilor internationali, cum ar fi criza datoriilor suverane sau contradictiile referitoare la eficienta si evolutia monedei euro, potentialii cumparatori sunt impiedicati sa actioneze. Acestia practic asteapta inevitabilul final al crizei pentru a isi putea asuma noi eforturi investitionale pe piata imobiliara.

Evolutia generala a economiei influenteaza direct piata imobiliara, iar prin urmare si aceasta este afectata de criza. Deciziile de investitie sunt evitate pe perioada de criza pentru a fi re-evaluate in conditii economice mai prielnice. Achizitia de proprietati imobiliare reprezinta si o modalitate de a evita inflatia ceea ce reprezinta o decizie inspirata, cel putin pe perioada crizei.

Numarul foarte scazut de tranzactii  si preturile in scadere din acest an anunta o mentinere a situatie actuale, desi in mod normal, intr-un an fara criza ultimul trimestru ar fi fost insotit de un avant investitional. Situatia economica europeana, zvonurile  privind moneda euro si instabilitatea europeana generatoare de inflatie,  vor determina oamenii sa caute, in viitorul foarte apropiat, sa-si investeasca resursele financiare in proprietati. Aceasta fiind cea mai sigura modalitate de a investi banii, de a nu-i pierde si de a evita inflatia.

Dezvolatatorii au refacut proiectele, restructurand resursele si recompartimentand locuintele in asa fel incat acestea sa poate fi vandute mai usor. Prin urmare oamenii au devenit deja mult mai interesati de piata imobiliara primind la preturi mult mai bune, oferte care sa le satisfaca mult mai bine nevoile si cerintele de spatiu cat si pe cele de de impartire a acestuia.

Atat cumparatorii cat si vanzatorii urmaresc foarte atenti evolutia economiei mondiale iar orice stire influenteaza imediat piata imobiliara locala intr-un sens sau altul.

Comparand evolutia preturilor si folosind drept perioada de referinta  luna august a anului trecut, preturile apartamentelor au crescut  cu 8 procente.  Sentimentul de incredere al cumparatorilor in acest segment de piata a crescut simtitor iar asta ii determina pe specialisti sa afirme ca lucrurile incep sa capete o evolutie ascendenta.

Teoretic, situatia este destul de simpla: in segmentul rezidential pretul pe metru patrat nu ar trebui sa depaseasca doua salarii medii pe economie. In Romania salariul mediu net este de aproximativ 350 de euro ceea ce ar insemna circa 700 de euro/mp.

Este foarte posibil ca preturile sa scada sub 1.000 de euro/mp, nu neaparat pana la 700 de euro/mp, insa, oricum ar fi, in anii ce vor urma, pe piata imobiliara romaneasca nu vor mai avea loc evolutii atat de spectaculoase ca in perioada de dinainte de criza, cand eram martori la procente de crestere de 20–40% pe an. Oscilatiile vor fi considerabil mai mici, vor fi masurate anual si cu o singura cifra.

In prezent asistam la transformarea pietei  intr-o asa-numita piata a cumparatorului, unde nivelul preturilor sunt hotarate de catre client si asta din cauza unei oferte foarte bogate si variate in conditiile  unei cereri scazute.

In ultimul trimestru al acestui an ar putea avea loc o crestere a numarului de tranzactii si o usoara majorare a preturilor, insa  avand in vedere nesiguranta care planeaza asupra economiei nationale acest lucru nu reprezinta neaparat o tendinta.

Preturile in Bucuresti se incadreaza undeva la 600 – 2.000 de euro/mp, depinzand de locatie si de tipul de locuinta, dar sunt si clienti dispusi sa scoata din buzunar  4.000 – 5.000 de euro/mp, pentru o casa de lux.

Pe termen scurt, in ultimul trimestru al acestui an, nu se preconizeaza o modificare a preturilor. Daca pe un termen foarte lung se va atinge nivelul cererii din 2008, atunci doar in aceste conditii este posibila revenirea la preturile inalte din perioada dinaintea declinului pietei imobiliare.